Ιστορία του πάρκου

Το Εθνικό Πάρκο Kampinoski ιδρύθηκε το 1959 για να προστατεύσει ένα τμήμα της κοιλάδας του Βιστούλα, και λίγο πάνω από το 10% της περιοχής ήταν υπό αυστηρή προστασία. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του KPN είναι οι αμμόλοφοι, το καλύτερα διατηρημένο τέτοιο συγκρότημα της ενδοχώρας στην Ευρώπη, και οι βάλτοι, το σπίτι των αλών Καμπίνου. Αυτή η ενδιαφέρουσα μορφή εδάφους με τη μορφή εναλλασσόμενων ζωνών αμμόλοφων και βάλτων οφείλεται στις κινήσεις του παγετώνα.

Ο ρόλος του πάρκου στην ιστορία της Πολωνίας

 

 

Η περιοχή του δάσους ήταν το σκηνικό σχεδόν όλων των σημαντικών γεγονότων στην ιστορία της Πολωνίας. Το 1410, τη δυτική άκρη του δάσους ακολούθησε ο Władysław Jagiełło με τον στρατό του στο Grunwald. Το 1794, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Kościuszko, η μεραρχία του Henryk Dąbrowski παρέλασε κατά μήκος της βόρειας άκρης του δάσους. Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Ιανουαρίου, ένα αρχηγείο ανταρτών βρισκόταν στο χωριό Καμπίνος και το δάσος παρείχε καταφύγιο στους νέους της Βαρσοβίας που δραπέτευαν από την αιχμαλωσία του τσάρου. Οι αναμνήσεις αυτής της περιόδου περιλαμβάνουν: ο τάφος των ανταρτών στο Zaborów Leśny και το πεύκο των εξεγερμένων του 1863 στο Górki Kampinoskie, στα κλαδιά του οποίου οι στρατιώτες του τσάρου κρέμασαν τους αιχμαλωτισμένους στασιαστές. Η πιο αιματηρή περίοδος όμως ήταν η περίοδος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τον Σεπτέμβριο του 1939, οι στρατοί «Poznań» και «Pomorze» που πήγαιναν στο ανάγλυφο της Βαρσοβίας, ηττήθηκαν εδώ. Σε όλη τη διάρκεια της κατοχής, το δάσος ήταν καταφύγιο και χώρος εκπαίδευσης για τους στρατιώτες του Εσωτερικού Στρατού. Αριθμώντας περίπου 2,5 χιλιάδες. στρατιώτες, η ομάδα του Εσωτερικού Στρατού στο Δάσος του Καμπίνου ήταν η μόνη πραγματική βοήθεια για τη Βαρσοβία κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 1944. Τα πολεμικά μνημεία είναι πολλά πολεμικά νεκροταφεία και μοναχικοί τάφοι διάσπαρτοι σε όλο το δάσος.

Τουρισμός στο πάρκο

Στο Εθνικό Πάρκο Kampinoski, μπορείτε να κάνετε πεζοπορία, ποδηλασία, σκι αντοχής και ιππασία. Μπορείτε να κάνετε ποδήλατο σε μονοπάτια, αλλά να θυμάστε ότι προτεραιότητα έχουν οι πεζοί. Για τους κουρασμένους περιπλανώμενους, υπάρχουν χώροι ανάπαυσης στα τουριστικά μονοπάτια όπου μπορείτε να φάτε ένα γεύμα, να βρείτε καταφύγιο από τη βροχή ή τον ήλιο.

Υπάρχουν 12 ξέφωτα αναψυχής στο πάρκο, όπου μπορείτε να οργανώσετε πικνίκ. Λόγω του γεγονότος ότι το Εθνικό Πάρκο Kampinoski είναι πολύ εκτεθειμένο σε πυρκαγιές, για οποιαδήποτε χρήση πυρκαγιάς απαιτείται η συγκατάθεση του διευθυντή του πάρκου. Τα ξέφωτα είναι εξοπλισμένα με υπόστεγα, παγκάκια, παγκάκια. Υπάρχουν επίσης παιδικές χαρές για παιδιά στα ξέφωτα Jakubów και Lipków.

Na terenie parku istnieje 12 polan wypoczynkowych, na których możliwe jest organizowanie pikników. Z uwagi na to, że Kampinoski Park Narodowym jest silnie narażony na pożary, każde użycie ognia wymaga uzyskania zgody dyrektora parku. Polany są wyposażone w wiaty, ławki, ławy. Na polanach Jakubów oraz Lipków są też place zabaw dla dzieci.

Πανίδα και χλωρίδα στο Εθνικό Πάρκο Kampinoski

Σχεδόν 4.000 είδη ασπόνδυλων, περίπου 30 είδη ψαριών, 13 είδη αμφιβίων, πάνω από 200 είδη πουλιών και 50 είδη θηλαστικών έχουν βρεθεί στο πάρκο. Το σύμβολο του εθνικού πάρκου Kampinoski είναι η άλκη (Alces alces), για την οποία το δάσος Kampinos είναι το δεύτερο μεγαλύτερο καταφύγιο στην Πολωνία (μετά τα έλη Biebrza). Η παρουσία άλκες σε αυτή την περιοχή είναι αποτέλεσμα προγραμμάτων επανεισαγωγής.

Στο Εθνικό Πάρκο Kampinoski, μπορούμε να βρούμε περίπου 150 φυτικές κοινότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από 1.400 είδη αγγειακών φυτών και περίπου 150 είδη βρυόφυτων. Ένα πολύ πολύτιμο συστατικό της χλωρίδας του πάρκου είναι ένα λείψανο της μεταπαγετωτικής εποχής – το βόρειο chamedafne.Μια δενδρολογική περιέργεια είναι η σκούρα (μαύρη) σημύδα – μια μορφή ασημένιας σημύδας, ο φλοιός της οποίας στερείται λευκής βαφής.

DSC_7110