Το πιο γνωστό και χαρακτηριστικό μνημείο του Πλαταμώνα είναι τα ερείπια ενός μεσαιωνικού κάστρου. Χτίστηκε σε λόφο κοντά στον Όλυμπο και φαίνεται καθαρά από την πόλη. Βρισκόμενοι στον Πλαταμώνα, τα ερείπια τραβούν τα βλέμματα και προκαλούν το ενδιαφέρον.

Ιστορία

Το κάστρο χτίστηκε τον 11ο αιώνα από τους Σταυροφόρους. Η κατασκευή του κράτησε πάνω από 20 χρόνια. Χρησιμοποιήθηκε για την προστασία της εμπορικής οδού στο Βυζάντιο και της θαλάσσιας οδού που συνέδεε τη Μακεδονία με τη Θεσσαλία. Το 1470 το κάστρο κατέλαβαν οι Ενετοί και το 1556 οι Τούρκοι. Το ξαναέχτισαν. Στις αρχές του 20ου αιώνα, το κάστρο εγκαταλείφθηκε.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατων αρχαιολογικών ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ερείπια της πρώην πόλης. Ανακαλύφθηκε ότι στην αρχαιότητα υπήρχε οικισμός με το όνομα Ηράκλειο στην περιοχή του κάστρου.

Τώρα

Επί του παρόντος, τα ερείπια του κάστρου είναι ανοιχτά στους τουρίστες. Τα ερείπια του πύργου και τα αμυντικά τείχη σώζονται από το κάστρο. Από την κορυφή, μπορούμε να θαυμάσουμε την όμορφη θέα στον ορίζοντα της πόλης, τη θάλασσα και τα βουνά. Στους χώρους του κάστρου διακρίνονται χελώνες. Την καλοκαιρινή περίοδο πραγματοποιούνται εκεί διάφορες εκδηλώσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ένα από αυτά είναι το Φεστιβάλ Ολύμπου που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο.