Η πανίδα στην Ελλάδα είναι πολύ ποικιλόμορφη λόγω της ποικιλίας των φυσικών περιβαλλόντων της χώρας, όπως βουνά, δάση, ακτές και νησιά. Ακολουθούν ορισμένα είδη που χαρακτηρίζουν την ελληνική πανίδα:

  1. Kri-kri Capricorn (Capra aegagrus cretica): Αυτό το σπάνιο είδος Αιγόκερου συναντάται στο όρος Ψηλορείτης στην Κρήτη. Έχουν μακριά κέρατα και είναι καλά προσαρμοσμένα στα βραχώδη εδάφη.

2.  Αετός με λευκή ουρά (Haliaeetus albicilla): Ο σπιζαετός είναι ένα μεγάλο αρπακτικό πουλί που συναντάται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Φωλιάζει σε ψηλά βράχια και τρέφεται με ψάρια και πουλιά.

3.  Ζακέτα (Lutra lutra): Το ζακρέτ, γνωστό και ως ευρωπαϊκή βίδρα, είναι είδος θηλαστικού της οικογένειας των νυφίτσων. Βρίσκεται στα ποτάμια και τα ρέματα της Ελλάδας. Το bushbuck έχει μακρύ σώμα και ικανότητες κολύμβησης.

4.  Η ελληνική χελώνα (Testudo graeca): Αυτή η χελώνα είναι ενδημική στην Ελλάδα. Κατοικεί σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αιγαίου. Η ελληνική χελώνα είναι απειλούμενο και προστατευόμενο είδος.

5.  Το ρινοδέλφινο (Tursiops truncatus): Αυτό το δημοφιλές δελφίνι είναι ευρέως διαδεδομένο στα ελληνικά ύδατα, ιδίως στο Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος. Τα ρινοδέλφινα είναι έξυπνα και κοινωνικά και συχνά μπορεί κανείς να τα δει παρέα με τουριστικά σκάφη.

 

Η φροντίδα των ζώων στην Ελλάδα είναι πολύπλευρη και αφορά τόσο τα άγρια όσο και τα οικόσιτα ζώα.

Νομοθεσία σχετικά με τα ζώα: Στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι για την προστασία των ζώων, συμπεριλαμβανομένων νόμων που ρυθμίζουν τη μεταχείριση των ζώων, την απαγόρευση της κακοποίησης και της κακοποίησης των ζώων. Οι νόμοι αυτοί καλύπτουν τόσο τα άγρια όσο και τα οικόσιτα ζώα.

Προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας: Η Ελλάδα διαθέτει πολλές προστατευόμενες περιοχές, εθνικά πάρκα και καταφύγια όπου προστατεύονται τα άγρια ζώα. Οι περιοχές αυτές είναι σημαντικές για την προστασία των μοναδικών ειδών και των ενδιαιτημάτων τους.

Καταφύγια ζώων: Υπάρχουν πολλά καταφύγια και ΜΚΟ στην Ελλάδα που ασχολούνται με την υιοθεσία, την αποκατάσταση και τη φροντίδα άστεγων ζώων. Αυτά τα καταφύγια προσπαθούν να βρουν σπίτια για τα ζώα αυτά και να τους παρέχουν φροντίδα και περίθαλψη.

Προγράμματα υιοθεσίας: Για την εξεύρεση νέων σπιτιών για τα άστεγα ζώα εφαρμόζονται στην Ελλάδα προγράμματα υιοθεσίας. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για υιοθεσία μπορούν να απευθύνονται σε καταφύγια όπου βρίσκονται σκύλοι, γάτες και άλλα ζώα έτοιμα για υιοθεσία.

Εκπαιδευτικές εκστρατείες: Οι οργανώσεις στην Ελλάδα διεξάγουν εκπαιδευτικές εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την υπεύθυνη μεταχείριση των ζώων και την προώθηση της υιοθεσίας αντί της αγοράς ζώων.

Κτηνιατρικά: Υπάρχουν πολλά κτηνιατρεία στην Ελλάδα που προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες για τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των συνήθων εμβολιασμών, της θεραπείας ασθενειών, της στείρωσης/του ευνουχισμού και της ιατρικής περίθαλψης.

Η φροντίδα των ζώων στην Ελλάδα έχει αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια, με την κυβέρνηση και τις κοινωνικές οργανώσεις να λαμβάνουν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την προστασία των ζώων στη χώρα.