Αθηναϊκή Ακρόπολη (Γρ. Ακρόπολη Αθηνών, από την ακρόπολη = πάνω πόλη) – ακρόπολη στην Αθήνα, που βρίσκεται σε ασβεστολιθικό λόφο με σχετικό ύψος 70 μ. (σχεδόν 157 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας), κατοικημένη στη νεολιθική, στη μυκηναϊκή περίοδο. Εδώ υπήρχε ένα παλάτι με μέγαρο, από τον 6ο αιώνα π.Χ τόπος λατρείας της Αθηνάς.

Ο λόφος ονομαζόταν από τους αρχαίους Ακρόπολη ή Πόλη. Στην προϊστορική περίοδο μπορεί να ονομαζόταν Αθηνά ή Αθηνάι και να ονομαζόταν από τη θεά Αθηνά. Ο Hurwit (1999) υποστηρίζει ότι το όνομα της θεάς προέρχεται από το λόφο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

ναοί που χτίστηκαν στην αρχαϊκή περίοδο καταστράφηκαν κατά τους Περσικούς πολέμους. Κατά την ανοικοδόμηση που ξεκίνησε από τον Περικλή, χτίστηκε εδώ ένα συγκρότημα ναών: ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο, το Άπτερος, το ιερό της Αρτέμιδος Βραυρωνίας και τα Προπύλαια. Κατεστραμμένα γλυπτά, στοιχεία παλαιότερων κτιρίων χρησιμοποιήθηκαν για την επέκταση της ταράτσας προς τα νότια (βρέθηκαν κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1770, στα λεγόμενα «περσικά ερείπια»). Ο Περικλής εμπιστεύτηκε την ανοικοδόμηση της Ακρόπολης στον Φειδία και οι αρχιτέκτονες Ικτίνος, Μνησικλής και Καλλικράτης συμμετείχαν στις εργασίες.

Ο ΛΟΦΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Η Ακρόπολη υψώνεται σε ύψος 156,63 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. – δεν είναι ο ψηλότερος λόφος της Αθήνας, αλλά σχετικά εύκολα προσβάσιμος από τα δυτικά, με απέραντη (μήκους 270 μ. περίπου και πλάτους 156 μ. περίπου) κορυφή με έκταση περίπου. m² και πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Είναι χτισμένο από ασβεστολιθικά πετρώματα που σχηματίστηκαν κατά την Κρητιδική περίοδο, τα οποία βρίσκονται σε ένα στρώμα μεταμορφωμένων σχιστόλιθων, ψαμμίτη, μάργεων και συσσωματωμάτων.

Στο βορειοδυτικό τμήμα υπάρχουν πολλά σπήλαια όπου λατρευόταν ο Δίας, ο Πάνας και ο Απόλλωνας.Τα πρώτα ίχνη οικισμού στον λόφο προέρχονται από τη νεολιθική περίοδο (περίπου 4500-3000 π.Χ.). Κοντά στο Ερέχθειο έχουν βρεθεί επίσης λείψανα κεραμικών αγγείων της Πρώιμης και Μέσης Εποχής του Χαλκού. Αρχικά, πιθανότατα υπήρχε οικισμός, το παλάτι του ηγεμόνα και τα σπίτια των σημαντικότερων μελών της κοινότητας στο λόφο.