Είσοδος

Το Palace in Czerwonka είναι ένα κλασικιστικό παλάτι που βρίσκεται στην Czerwonka, μια συνοικία του Sochaczew. Αρχικά ανεγέρθηκε από την οικογένεια Błeszyński, πιθανότατα σχεδιασμένο από τον Hilary Szpilowski, από το 1855 ανήκε στην οικογένεια Garbolewski. Από το 1973 είναι η έδρα του Κρατικού Δημοτικού και Μέσης Μουσικής Σχολής. Fryderyk Chopin στο Sochaczew.

Ιστορία

Η κατασκευή του παλατιού χρηματοδοτήθηκε από την οικογένεια Błeszyński γύρω στο 1800. Πιθανότατα, ο συγγραφέας του έργου ήταν ο αρχιτέκτονας Hilary Szpilowski, ο σχεδιαστής πολλών κλασικιστικών ανακτόρων του Βασιλείου του Συνεδρίου στις αρχές του 18ου και 19ου αιώνα. Κατά τα έτη 1817-1823, ο επόμενος ιδιοκτήτης του ακινήτου ήταν ο Jan Nepomucen Toczyski, στρατάρχης της περιοχής Błonie, και κατά τα έτη 1823-1843, ο Augustyn Radwan, διοικητής του συντάγματος πεζικού γραμμής του Μεγάλου Δούκα Michał. Μετά το θάνατο του στρατηγού, η γυναίκα του παντρεύτηκε τον Stanisław Rychłowski και έγινε ο επόμενος ιδιοκτήτης του ακινήτου. Το 1855, το κτήμα αγοράστηκε από τον Kazimierz Aleksander Garbolewski και τη σύζυγό του Marianna Née Cotin. Γύρω στο 1870, ανεγέρθηκε ένα μικρό παράρτημα στη νότια πλευρά, το οποίο επέκτεινε την πρόσοψη κατά δύο επιπλέον παράθυρα. Ο τελευταίος προπολεμικός ιδιοκτήτης του κτήματος ήταν ο Włodzimierz Ignacy Garbolewski.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Τσερβόνκα καταλήφθηκε από τους Γερμανούς. Ο γιατρός Hans Scheu, ο οποίος ήταν ο αστέρας του Sochaczew, ζούσε στο παλάτι. Το 1943, οι εσωτερικοί χώροι μεταμορφώθηκαν, γεγονός που στέρησε από το αρχοντικό τον εξοπλισμό και τη διάταξη των δωματίων από την εποχή των Garbolewskis. Το 1944, το παλάτι έγινε η έδρα των αρχών της περιοχής της Βαρσοβίας. Το παλάτι ήταν η κατοικία του στρατηγού Erich von dem Bach, ο οποίος διοικούσε τις ενέργειες του γερμανικού στρατού κατά της εξεγερμένης Βαρσοβίας από εδώ. Το 1945, το ακίνητο χωρίστηκε και η κληρονόμος, Halina Garbolewska, αναγκάστηκε να φύγει από τις κομμουνιστικές αρχές.

 


Το 1946, το κτήμα ενσωματώθηκε στα σύνορα του Sochaczew. Κατά τα έτη 1945–1973, το αρχοντικό και το γύρω πάρκο χρησιμοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση της Τεχνικής Σχολής Οπωροκηπευτικών στο Sochaczew. Το 1973, το Δημαρχείο του Sochaczew διέθεσε το αρχοντικό ως έδρα του Κρατικού Μουσικού Σχολείου, το οποίο βρίσκεται εδώ μέχρι σήμερα. Τα έτη 1984–1985, ανταποκρινόμενη στις αυξανόμενες ανάγκες του σχολείου, προστέθηκε επιμήκης συνδετήρας ισογείου από τη νοτιοανατολική πλευρά, που καταλήγει σε μια ευρύχωρη, διώροφη αίθουσα συναυλιών.

Πάρκο

Το κτήριο του παλατιού περιβάλλεται από τα ερείπια ενός πάρκου τοπίου που ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. XIX αιώνα, που σήμερα φέρει το όνομα του Ignacy Włodzimierz Garbolewski, του τελευταίου ιδιοκτήτη του κτήματος. Το πάρκο έχει έκταση 3 εκταρίων, στο νότιο τμήμα υπάρχει μια δεξαμενή νερού και το παλάτι είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο μνημείων (αρ. εγγραφής: 324/62 1 Φεβρουαρίου 1962 και 33 20 Ιουνίου 1981).Το 2018, το πάρκο έχει υποστεί ενδελεχή αναζωογόνηση. Ανακατασκευάστηκε η ιστορική πορεία των στενών και ένα στρογγυλό, διακοσμητικό παρτέρι. Δημιουργήθηκε μια υπαίθρια σκηνή, χτισμένη στη θέση του πρώην βοηθητικού κτιρίου του αρχοντικού και ένας μουσικός κήπος με υπαίθριο σύνολο οργάνων. Το καλοκαίρι διοργανώνονται τακτικά υπαίθριες συναυλίες στο πάρκο.

Αρχιτεκτονική

Η αρχική διάταξη των δωματίων ήταν δίχωρη, με διάδρομο στη μέση και διάδρομο στον άξονα. Ο σημερινός διαχωρισμός του εσωτερικού έχει αλλάξει. Ένα μοναδικό απομεινάρι της εποχής των Garbolewskis είναι ένα κλασικιστικό τζάκι του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, κατασκευασμένο από ψαμμίτη, πλαισιωμένο από ζεύγη ιωνικών κιόνων. Τα θραύσματά του διακρίνονται στο δωμάτιο στα δεξιά της αίθουσας. Εκτός από αυτό, στο εσωτερικό του μπορείτε να δείτε μια σόμπα με πλακάκια του 19ου αιώνα και θραύσματα ενός προφίλ με γείσο που περιβάλλει τμήματα ορισμένων τοίχων.