Εκκλησία του Αγ. Ο Lawrence and the Rosary Gardens στο Sochaczew

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΡΙΑΣ:

Από την αρχαιότητα, το Sochaczew υπήρξε σημαντικό κέντρο θρησκευτικής ζωής στη Μαζόβια. Όντας μέρος της αρχιδιακονίας του Τσερσκ, ήταν υπό τη δικαιοδοσία του Επισκόπου του Πόζναν. Η παλαιότερη εκκλησία στο Sochaczew ήταν η ρωμανική εκκλησία του St. Αγίας Τριάδας, κτισμένη τον 11ο αιώνα πάνω στο λεγόμενο θα θυσιαστώ. Επί του παρόντος, βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Farna και Staszica. Αυτή η εκκλησία αποτελούσε ένα σύνολο με το μοναστήρι των Βενεδικτίνων, το οποίο ήταν παράρτημα του αβαείου του Lubiń. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στον κώδικα Sochaczewski 1463-1464 του Ronika Świetokrzyski Nowy, ο πρίγκιπας Bolesław Krzywousty επρόκειτο να πεθάνει σε αυτό το μοναστήρι στις 28 Οκτωβρίου 1138. Η έρευνα που έχει γίνει μέχρι στιγμής δεν δίνει σαφή απάντηση σε αυτό το θέμα. Το σώμα του δούκα θάφτηκε στην κρύπτη του καθεδρικού ναού στο Płock και ο υποτιθέμενος τόπος του θανάτου του τιμήθηκε με ένα μνημείο στο ul. Staszica, στο σπίτι των Αδελφών της Αναστάσεως.

Επισκεπτόμενος την ενορία το 1603, ο επίσκοπος του Πόζναν, Wawrzyniec Goślicki, έγραψε ότι ο πλίνθινος ενοριακός ναός στο Sochaczew ήταν αφιερωμένος στο αγ. Lawrence και St. Η Magdalena «είναι βεβηλωμένη και μολυσμένη, και σαν μια έρημη χήρα, στέκεται απομονωμένη από τις ανθρώπινες κατοικίες με το νεκροταφείο της καλά περιφραγμένο. Έχει τρία μοναστήρια. η στέγη του είναι σε καλή κατάσταση.

Σε αυτή την εκκλησία υπήρχαν τέσσερα παρεκκλήσια. Εκτός από τα παρεκκλήσια, υπήρχαν βωμοί διαφόρων βιοτεχνικών αδελφοτήτων με δικά τους κληροδοτήματα. Ανάμεσα στις αδελφότητες που λειτουργούσαν στην εκκλησία ήταν και το m.in. Πνευματική Αδελφότητα (spiritualis), που ιδρύθηκε κατόπιν αιτήματος του κλήρου ολόκληρου του Κοσμητείου του Sochaczew από τον επίσκοπο του Poznań, Andrzej του Bnin, (1438-1479) και επιβεβαιώθηκε από τον μητροπολίτη του Gniezno, Zbigniew Oleśnicki (1948) , ο προκαθήμενος της Πολωνίας και ένα κολέγιο έξι αρχοντικών. Κατά τη μεγάλη πυρκαγιά της πόλης το 1618, ο ναός κάηκε, αλλά ανοικοδομήθηκε και από τα αρχεία των επισκέψεων κανονικών επισκόπων μαθαίνουμε ότι ήταν καμαροσκέπαστος στο πρεσβυτέριο και επιστρωμένος στο ναό. Είχε πέντε βωμούς.
Λόγω του χρόνου, η παλιά Δομινικανή εκκλησία και το μοναστήρι χρειάστηκαν γενική ανακαίνιση, οπότε αποφασίστηκε να κατεδαφιστεί τόσο η εκκλησία όσο και το μοναστήρι. Οι Δομινικανοί δεν είχαν τα χρήματα για μια τόσο δαπανηρή επένδυση, έτσι η Άννα Λουστσέφσκα έσπευσε να τους βοηθήσει, δωρίζοντας εκατό χιλιάδες κομμάτια καμένα τούβλα για την ανέγερση ενός νέου μοναστηριού. Η τελετή κατάθεσης του θεμελίου λίθου έγινε στις 25 Αυγούστου 1784, παρουσία των ντόπιων γαιοκτημόνων και του ανώτερου των Δομινικανών, πατέρα Czesław Gleczmański. Η εκκλησία είχε επτά βωμούς. Το 1820, μετά την απομάκρυνση των Δομινικανών μοναχών από το Sochaczew, όλες οι ενοριακές υπηρεσίες μεταφέρθηκαν στον ίδιο ναό του St. Άγιος Βασίλης. Μετά τη διάλυση του Δομινικανού Τάγματος το 1867, ο ναός έγινε ενοριακός και το μοναστήρι έγινε πρεσβυτέριο. Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1914, η εκκλησία καταστράφηκε από γερμανικές οβίδες. Μετά το τέλος των αγώνων, ξεκίνησε η ανοικοδόμησή του, η οποία ολοκληρώθηκε το 1922. Ο ανακατασκευασμένος ναός καθαγιάστηκε την 1η Οκτωβρίου του ίδιου έτους από τον σουφραγκανό επίσκοπο της Βαρσοβίας, Stanisław Gall. Τον Σεπτέμβριο του 1939, παρά το γεγονός ότι το Sochaczew ήταν ο τόπος πολλών σκληρών μαχών, ο ενοριακός ναός υπέστη μόνο εν μέρει ζημιές, ενώ ο ναός της Δομινικανής, που καταλήφθηκε το 1915, κατεδαφίστηκε. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, τούβλα από τα υπολείμματα των τοίχων της εκκλησίας χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή δρόμων και του αεροδρομίου στο Bielice. Λόγω της καταστροφής του ναού και του πρυτανείου, ο τότε ιερέας της ενορίας π. Ο Antoni Kaczyński εργαζόταν σε δύσκολες συνθήκες, ζώντας σε ένα σπίτι τυμβωρύχων στο νεκροταφείο. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Φρ. Ο Kaczyński έχτισε μια αυτοσχέδια εκκλησία σύμφωνα με το σχέδιο του J. Krawczyński, η οποία καθαγιάστηκε τον Νοέμβριο του 1946 από τον σουφραγκανό επίσκοπο της Βαρσοβίας, Wacław Majewski. Για αρκετά χρόνια λειτούργησε ως ενοριακός ναός.

Ροζάριο κήποι

Οι κήποι πρέπει να αναφέρονται στις παραδόσεις των Δομινικανών στις οποίες αναπτύχθηκε η πόλη μας. Στο γεγονός ότι η τάξη περιποιήθηκε τον κήπο στο μητρικό μας ποτάμι. Εφημέριος της ενορίας Αγ. Ο Wawrzyńca στάθηκε στον ανταγωνισμό με την ιδιότροπη, απότομη, πλημμυρισμένη προκυμαία και αποφάσισε να οργανώσει ένα μοναδικό μέρος εδώ, και ταυτόχρονα ανοιχτό για όλους. Μοναδικό τόσο για την ομορφιά του όσο και για την προσευχή του. Κάλεσε τους ενορίτες που χρηματοδοτούσαν τα ιερά τους να συνεργαστούν.
 
Ο κήπος Reflection, όπως τον αποκαλεί η ενορία, καλύπτεται από μυστικότητα από την αρχή των εργασιών. Τον Μάιο του 2011, όταν η περιοχή στον ποταμό Bzura πίσω από την εκκλησία άρχισε να αλλάζει, ο ιερέας της ενορίας Piotr Żądło δεν θέλησε να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Μας είπε μόνο ότι είχε ένα όραμα για το τι θα ήθελε να δημιουργήσει στην καρδιά του.

Σήμερα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τις επενδύσεις. Σε μια επιστολή προς τους ενορίτες και «όλους τους ευεργέτες», ο ιερέας της ενορίας Żądło περιγράφει τις λεπτομέρειες του Rosary Garden of Silence - τον Κήπο της Αντανάκλασης - στην κοιλάδα Bzura (ζητώντας οικονομική υποστήριξη). Σύμφωνα με τη βούληση της ενορίας, το ίδρυμα πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό μέρος της ιστορίας της περιοχής Sochaczew: «Το Sochaczew είναι μια παλιά πόλη χτισμένη σε ψηλό γκρεμό. Ο Σταυρός φυλάει αυτή τη Γη για χίλια χρόνια. Ήταν εδώ στον ποταμό Bzura που οι πατέρες μας έχτισαν εκκλησίες και μοναστήρια για να αντλήσουν δύναμη και έμπνευση για να υπηρετήσουν τον Θεό, την Πατρίδα, την Εκκλησία και την Οικογένεια.

Ο ιερέας της ενορίας θα ήθελε ο κήπος Zaduma να γίνει ένα συμβολικό συμπλήρωμα των πρόσφατων γεγονότων που σχετίζονται με την επιστροφή της «διάσημης για χάρη» εικόνας της Παναγίας του Ροδαρίου του Sochaczew και τη δημιουργία ενός παρεκκλησίου αφιερωμένου σε αυτήν. Για το λόγο αυτό, μικρά ιερά που απεικονίζουν σκηνές από τα είκοσι μυστήρια του Ιερού Ροδαρίου θα χτιστούν ανάμεσα στα ελικοειδή μονοπάτια στον Κήπο Αντανάκλασης.

Μπορεί ήδη να φανεί σήμερα ότι ένα κιόσκι με ένα άγαλμα της Παναγίας του Ροδαρίου ("χαιρετώντας όσους μπαίνουν στον κήπο της") θα γίνει ένα σαφές χαρακτηριστικό γνώρισμα του Κήπου, που βρίσκεται σε ένα νησί στη μέση μιας τεχνητής δεξαμενής νερού, και ταυτόχρονα στο κέντρο όλου του κήπου.

Όπως γράφει ο ιερέας της ενορίας, ολόκληρος ο κήπος θα φωταγωγηθεί και θα δημοσιοποιηθεί, εξοπλισμένος με «πράσινα διαφόρων ειδών». Αυτό μπορεί να είναι μια αναφορά στον Δομινικανή κήπο, που πιθανότατα υπήρχε κάποτε στον ποταμό Bzura στο Sochaczew, λίγο πολύ στο ύψος του Δημοτικού Σχολείου Νο. 4.