Οι μετεωρίτες είναι ψηλοί (που φτάνουν σε υψόμετρο πάνω από 540 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) ψαμμίτες. Στις κορυφές τους χτίστηκαν μοναστήρια, ή ελληνικά μοναστήρια. Σήμερα, από τα 24, μόνο 6 παραμένουν σε καλή κατάσταση. Αυτό είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη για να δείτε στην Ελλάδα

Tι είναι?

Μετέωρα (“βράχια που αιωρούνται στον αέρα”) – αυτός είναι ο μεγαλύτερος σχηματισμός βράχου στον κόσμο. Μερικοί από τους βράχους έχουν ύψος 500μ. Οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν σε αυτές τις περιοχές ήταν μοναχοί, όπου μπορούσαν να ασκηθούν στο διαλογισμό με ηρεμία και ησυχία. Το όνομα του αντικειμένου προέρχεται από την ελληνική λέξη «μετέωρος», που σημαίνει «σηκωμένος», «είναι ψηλά στον αέρα». Η ονοματολογία αντικατοπτρίζει τέλεια την εμφάνιση των βράχων, που από μακριά μοιάζουν σαν να αιωρούνται στον αέρα.

 

Πώς δημιουργήθηκαν;

Σύμφωνα με ιστορικά αρχεία, οι μετεωρίτες πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν ως αποτέλεσμα διαφόρων κινήσεων της Γης. Πολλά άλλα ποτάμια κυλούσαν στη Θεσσαλική λίμνη, φέρνοντας ιζήματα και πέτρες. Μετά την υποχώρηση των νερών, πολυάριθμες ρωγμές και ρωγμές εμφανίστηκαν στον μονόλιθο που σκληρύνθηκε από τα ιζήματα που είχε σηκώσει η λίμνη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τότε οι βράχοι άρχισαν να στρωματοποιούνται. Οι διεργασίες διάβρωσης έδωσαν επίσης πολλά και έτσι σχηματίστηκαν τα Μετέωρα.

Μοναστήρια Μετεώρων – ιστορία

Τα πρώτα ορθόδοξα μοναστήρια άρχισαν να χτίζονται τον 14ο αιώνα, αν και ακόμη νωρίτερα οι ασκητές επέλεξαν ως τόπο ύπαρξής τους τα σπήλαια στα Μετέωρα. Ο μόνος δρόμος ήταν ειδικά δίχτυα και καλάθια κρεμασμένα σε σχοινιά, μεταφέροντας ανθρώπους, υλικά και τρόφιμα. Οι μοναχοί που ζούσαν στα μοναστήρια γνώρισαν μια περίοδο λαμπρότητας τον 16ο αιώνα, όταν ο Οθωμανός σουλτάνος ​​Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής κάθισε στο θρόνο. Τα μοναστήρια αποτέλεσαν εξαιρετικό καταφύγιο κατά τη σερβική εισβολή στο βυζαντινό κράτος. Τα πρώτα προβλήματα στις θρησκευτικές κοινότητες άρχισαν να εμφανίζονται τον 17ο αιώνα. Ήταν αποτέλεσμα καυγάδων μεταξύ ηγουμένων που μάχονταν για επιρροή και εξουσία. Οι όχι πολύ στέρεες κατασκευές των μοναστηριών άρχισαν επίσης να φθείρονται – οι πρώτες ύλες που απαιτούνταν για επισκευές ήταν δύσκολο να παραδοθούν στις κορυφές σε συνεχή βάση. Τελικά, η κυβέρνηση της Ελλάδας ανέλαβε όλα τα εδάφη που τους υπαγόρευαν από τους μοναχούς.