Μουσείο Σιδηροδρόμων στενού εύρους στο Sochaczew

Η μονάδα ιδρύθηκε ως παράρτημα του Μουσείου Σιδηροδρόμων στη Βαρσοβία με βάση το τροχαίο υλικό, τα κτίρια, τις υποδομές και, σε μεγάλο βαθμό, το προσωπικό του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Sochaczew, ο οποίος εκκαθαρίστηκε στις 30 Νοεμβρίου 1984. Από την 1η Απριλίου, Το 2016, η μονάδα έγινε παράρτημα του Μουσείου Σταθμού στη Βαρσοβία, ενός νέου πολιτιστικού ιδρύματος που ιδρύθηκε μετά την εκκαθάριση του Μουσείου Σιδηροδρόμων από το Γραφείο Στρατιάρχη του Mazowieckie Voivodeship και την Polskie Koleje Państwowe S.A. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 163 μονάδες τροχαίου υλικού στενού εύρους στο υπαίθριο μουσείο, και πάνω από 50 ακόμη περιμένουν για συντήρηση στο πίσω μέρος της εγκατάστασης. Στους εκθεσιακούς χώρους, μπορείτε να δείτε συλλογές μουσειακών αντικειμένων που τεκμηριώνουν την καθημερινή λειτουργία των στενών σιδηροδρόμων στην Πολωνία σε όλη την ιστορία.
Πολλές αξέχαστες εμπειρίες προσφέρει η διαδρομή 18 χιλιομέτρων που οδηγεί από το Sochaczew μέσα από γοητευτικά μέρη. Λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τον σταθμό εκκίνησης του σιδηροδρόμου, υπάρχει το πολυτιμότερο μνημείο της πόλης - τα ερείπια του κάστρου των Μαζοβιανών δούκων. Χτισμένο σε έναν ψηλό λόφο πάνω από τον ποταμό Bzura, που αναζωογονήθηκε το 2013, το κτήριο χρονολογείται από τον Μεσαίωνα και τον 17ο αιώνα. Στο Sochaczew, αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Μουσείο της Γης Sochaczew και το Πεδίο Μάχης του ποταμού Bzura με μοναδικά αναμνηστικά που σχετίζονται με τη μεγαλύτερη μάχη της Εκστρατείας του Σεπτεμβρίου. Το τρένο τελειώνει τη διαδρομή του στο σταθμό Wilcze Tułowskie, μια μικρή πόλη που είναι ένα είδος πύλης προς το Εθνικό Πάρκο Kampinoski. Αυτό το συγκρότημα, ως ένα από τα καταφύγια βιόσφαιρας της UNESCO, προσελκύει με μια αξέχαστη αντίθεση αμμόλοφων και υγροτόπων, καλυμμένων με πευκοδάση. Στο τέλος του ταξιδιού, ένα πικνίκ με μπάρμπεκιου και φωτιά περιμένει τους επιβάτες στο Tułowice στον ποταμό Łasica.
Περπατώντας έξω, μπορούμε να δούμε διάφορα βαγόνια και ατμομηχανές, και ο αριθμός τους είναι πραγματικά εντυπωσιακός - αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 160 τροχαίο υλικό στενού εύρους εδώ, και αρκετές δεκάδες ακόμα διακρίνονται πίσω από τον φράχτη. Στις ράγες μπορούμε να δούμε ατμομηχανές, βαγόνια, αποχετεύσεις, αλλά και ασυνήθιστα οχήματα, όπως η Βαρσοβία! Ορισμένα από τα εκθέματα που βρίσκονται εδώ είναι ανοιχτά στο κοινό και μπορούν να επιβιβαστούν. Το εσωτερικό μέρος, το οποίο ονομάσαμε δοκιμαστικά, αποτελείται από τρεις αίθουσες με θεματικές εκθέσεις. Το Μουσείο Σιδηροδρόμων στενού εύρους είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα για να περάσετε χρόνο για οικογένειες με παιδιά ή άτομα που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τον σιδηρόδρομο στενού εύρους Sochaczew. Όλος ο χώρος είναι πολύ καλά συντηρημένος, τα εκθέματα είναι καλά συντηρημένα και περιποιημένα.