Ιστορία

Το εβραϊκό νεκροταφείο στο Sochaczew είναι ένας σημαντικός τόπος μνήμης για την εβραϊκή κοινότητα στην Πολωνία. Καλύπτει έκταση περίπου 4 εκταρίων. Στο νεκροταφείο υπάρχουν matzevot του 18ου, 19ου και 20ου αιώνα, καθώς και αρκετοί ομαδικοί τάφοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Λίγες επιτύμβιες στήλες έχουν διασωθεί μέχρι την εποχή μας, η παλαιότερη από τις οποίες χρονολογείται από το 1810. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί κατέστρεψαν το νεκροταφείο. Οι Εβραίοι αναγκάστηκαν να σκίσουν το matzevot, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για κατασκευαστικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου στο Bielice. Το νεκροταφείο ήταν επίσης ο τόπος πολλών εκτελέσεων. Μετά την εκκαθάριση του γκέτο, σκάφτηκαν λάκκοι στο νεκροταφείο για τους ανθρώπους που αιχμαλωτίστηκαν «από την άρια πλευρά».

Το 2010, το νεκροταφείο αποκαταστάθηκε με οικονομική υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Τείχος δακρύων

Δίπλα στο ohel, υψώθηκε ένας συμβολικός τοίχος θρήνου, που αποκαλύφθηκε πανηγυρικά στις 23 Ιουλίου 1991. Στον τσιμεντένιο τοίχο ήταν ενσωματωμένα αρκετά θραύσματα από σπασμένες επιτύμβιες στήλες. Τοποθετημένες πινακίδες στα αγγλικά, τα γίντις και τα εβραϊκά έγραφαν: «Να θυμάσαι! Εβραίοι από το Sochaczew και τη γύρω περιοχή έζησαν εδώ για 600 χρόνια. Εξολοθρεύτηκαν από τους Ναζί μεταξύ 1939 και 1945». Η πλάκα με την επιγραφή στα πολωνικά μάλλον κλάπηκε, αφήνοντας μια κοιλότητα στο σκυρόδεμα. Δεκάδες θραύσματα matzevot είναι ενσωματωμένα σε ένα μικρό μνημείο κοντά.

Επί του παρόντος....

Στο Sochaczew, υπάρχει μια Ένωση για τη Διατήρηση της Εβραϊκής Κληρονομιάς στην Πολωνία, η οποία φροντίζει το νεκροταφείο και διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις που σχετίζονται με την εβραϊκή ιστορία. Αν και το νεκροταφείο έχει ερειπωθεί πολλές φορές, εξακολουθεί να προσελκύει πολλούς τουρίστες από όλο τον κόσμο που θέλουν να δουν την ομορφιά του και να μάθουν περισσότερα για την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας στο Sochaczew.