Ιστορία του παλατιού στο Gawłów

Το παλάτι στο Gawłów χτίστηκε τη δεκαετία του 1920 μετά την επέκταση του αρχοντικού που υπήρχε εδώ για πολλούς αιώνες. Το Dobre Gawłowo αναφέρεται σε ιστορικά έγγραφα από το 1349, όταν η πόλη ενσωματώθηκε στο κάστρο στο Wyszogród. Διοικούνταν από τους Μαζοβιανούς δούκες και στη συνέχεια τους Mżurek, Gawłowski, Lasocki, Skarżyński, Pruszakowie και Łubieński.

Το 1919, ο Maksymilian Hayden Wurzel έγινε ιδιοκτήτης του κτήματος Gawłowo, ο οποίος ανοικοδόμησε το αρχοντικό, που καταστράφηκε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο σημερινό παλάτι. Ο τελευταίος ιδιοκτήτης ήταν ο επιχειρηματίας Konstanty Blumtrytt, ο οποίος έχτισε ένα εργοστάσιο καλτσών (σήμερα το εργοστάσιο παραγωγής Zepter) σχεδόν απέναντι. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου παραπέμπει στο εξωτερικό του παλατιού.

Μεταξύ των σημαντικών προσωπικοτήτων του Gawłów, αξίζει να αναφερθεί ο βοηθός του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, Ambroży Skarżyński, γεννημένος το 1789, ο οποίος έλαβε τον τίτλο του αυτοκρατορικού βαρώνου για τα πλεονεκτήματά του και αργότερα συμμετείχε στην εξέγερση του Ιανουαρίου, Marianna Pruzak, γεν. και ο Władysław Łubieński, ο εμπνευστής της ίδρυσης του νοσοκομείου στο Sochaczew, άνοιξε το 1903.

αρχιτεκτονική

Το κτίριο είναι κλασικό, διώροφο, με υπόγειο, από τούβλο και ασβεστωμένο. Χτίστηκε σε ορθογώνια κάτοψη με κεκλιμένη στέγη που καλύπτει τη σοφίτα. Η πρόσοψη του ανακτόρου είναι μια μπροστινή όψη επτά αξόνων, με μια ρηχή πρωτοπορία τριών αξόνων στη μέση, ένα τριγωνικό αέτωμα στην κορυφή και ένα οβάλ παράθυρο. Στο ισόγειο, μπροστά από το πρωτοποριακό σώμα, προστέθηκε προθάλαμος που στηρίζει ανοιχτή βεράντα στον όροφο. Κοιτάζοντας από την πλευρά του κήπου, υπάρχει μια επιμήκης ημικυκλική πρωτοπορία στην πίσω πρόσοψη.

Το παλάτι περιβάλλεται από ένα πάρκο αγγλικού τύπου με περίπου 30 είδη δέντρων και θάμνων. Αξιοσημείωτη είναι και η ιστορική πύλη εισόδου, που χτίστηκε γύρω στο 1890 σε νεοκλασικό ρυθμό με τη μορφή τεσσάρων κιόνων από λευκό σοβατισμένο τούβλο και μεταλλικά στοιχεία. Ένα παρεκκλήσι των Μαριανών τοποθετήθηκε στην πύλη.

δραστηριότητα

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το παλάτι στέγαζε ένα γερμανικό νοσοκομείο μολυσματικών ασθενειών, σώζοντας το κτίριο από την καταστροφή. Εδώ λειτούργησε από το 1946 έως το 2011 Στέγη Κοινωνικής Πρόνοιας. Πολυάριθμες ανακατασκευές και εκσυγχρονισμοί που πραγματοποιήθηκαν εκείνη την εποχή κατέστρεψαν αμετάκλητα την ιστορία και την ουσία του εσωτερικού του παλατιού.

Από το 2018, το συγκρότημα παλατιών και πάρκων στο Gawłów διαχειρίζεται το Ίδρυμα Mazowiecka για την Προστασία των Μνημείων, που ιδρύθηκε από τους Agnieszka και Zbigniew Gerasik. Στόχος του ιδρύματος είναι να αποκαταστήσει τη λαμπρότητα του μνημείου και να δώσει σε ολόκληρο το κτίριο μια νέα λειτουργία