Η ψηλότερη κορυφή είναι ο Μύτικας, που υψώνεται στα 2918 μ. υψόμετρο: Σκολιό (2911 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας), Στεφάνι (2909 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας), Σκάλα (2866 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας), Τούμπα (2785 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας). Ο ορεινός όγκος βρίσκεται στον κόλπο του Τερμαϊκού ανάμεσα στις κοιλάδες των ποταμών Πηνειού και Αλιάκμονα. Στα δυτικά καταλήγει σε κατακόρυφους τοίχους ύψους έως και 500 μέτρων. Από τους βόρειους βράχους, ο υψηλότερος είναι ο τοίχος του Σκολιού, ο οποίος έχει ύψος 400 μέτρα. Η απόσταση μεταξύ του κέντρου του Λιτόχωρου και της κύριας κορυφής του Ολύμπου είναι 2.620 μέτρα.

Από τι είναι φτιαγμένη η Olympus;

Πρώτη ανάβαση στην κορυφή

Ο ορεινός όγκος του Ολύμπου αποτελείται από ιζηματογενή πετρώματα του Κατώτερου Ιουρασικού που σχηματίστηκαν σε μια ρηχή επιηπειρωτική θάλασσα. Κατά τη διάρκεια της Εποχής των Παγετώνων, πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια, ο ορεινός όγκος του Ολύμπου καλύφθηκε από πάγο, απομεινάρια του οποίου είναι οι παγετώδεις κύκλοι. Οι πλαγιές των βουνών καλύπτονται από βλάστηση, όπως δάση κωνοφόρων, φυλλοβόλα δάση και μακκία. Σε μεγαλύτερα υψόμετρα, τα δάση μεταπίπτουν σε καταπράσινα λιβάδια. Ο Όλυμπος είναι επίσης θέρετρο και τουριστικό κέντρο, με εθνικό πάρκο που ιδρύθηκε το 1938.

Ο πρώτος γνωστός άνθρωπος που έφτασε στην περιοχή της κορυφής του Ολύμπου ήταν ο σουλτάνος Μεχμέτ Δ΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1669. Η πρώτη ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή του ορεινού όγκου, τον Μύτικα, έγινε στις 2 Αυγούστου 1913. Ο Ελβετός ιστορικός τέχνης Daniel Baud-Bovy και ο διακεκριμένος φωτογράφος Frédéric Boissonas, συνοδευόμενος από τον Έλληνα Χρήστο Κάκαλο. Στις 19 Αυγούστου 1964, ο Zbigniew Korosadowicz και η σύζυγός του Olga (πιθανότατα οι πρώτοι Πολωνοί) ανέβηκαν στον Μύτικα και στον Άγιο Αντώνιο (2815 μ.), που βρίσκεται λίγο πιο μακριά. Ως αποτέλεσμα μιας πτώσης κατά την ανάβαση στον Όλυμπο, ο Πολωνός καθηγητής βοτανικής Bogumił Pawłowski πέθανε το 1971.

Όλυμπος το μυστικιστικό βασίλειο των Ελλήνων θεών.

Οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν ήδη παρατηρήσει αυτό, τοποθετώντας τις έδρες των σημαντικότερων θεών τους σε απρόσιτες κορυφές, συμπεριλαμβανομένης της Δήμητρας – της θεάς της γονιμότητας της γης, της συγκομιδής, χάρη στην οποία, σύμφωνα με τη μυθολογία, δημιουργήθηκαν οι τέσσερις εποχές του χρόνου. Παρά το πέρασμα του χρόνου, το μυστήριο δεν έχει ξεθωριάσει και τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα επιτρέπουν να νιώσει κανείς το πνεύμα της αρχαιότητας. Η κορυφή του Ολύμπου, απόλυτα ορατή το πρωί, κρύβεται το βράδυ από μια ομίχλη που είναι αποτέλεσμα της κυκλοφορίας του αέρα. Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο που αφήνει ανεξίτηλη εντύπωση είναι η καταιγίδα πάνω από τον Όλυμπο, όταν οι μπλε και χρυσές αστραπές, χτυπώντας την κορυφή, δημιουργούν ένα αξέχαστο θέαμα.

Κλιματολογικές συνθήκες στο βουνό.

Οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και η έλλειψη ελεύθερης πρόσβασης έχουν καταστήσει τον ορεινό όγκο του Ολύμπου ένα εξαιρετικά πλούσιο οικοσύστημα. Ο πλούτος της χλωρίδας είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Με σχεδόν 1.700 είδη φυτών – βότανα, βρύα, θάμνους και δέντρα, τα περισσότερα από τα οποία δεν απαντώνται σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ο Όλυμπος έχει γίνει αντικείμενο ενδιαφέροντος για επιστήμονες από όλο τον κόσμο, μπαίνοντας στον κατάλογο των μεγαλύτερων θησαυρών της ανθρωπότητας.

                                                                                                      Και εδώ είναι ένας χάρτης του Ολύμπου: